En jury med god kunnskap om hva som kreves for å lykkes med en gründer-bedrift ga ideen til Ingrid Ødegård (nr. 3 fra høyre) gullbillett til NM for studentbedrifter i Oslo i juni 2019. (Foto: Sparebanken Vest)
En jury med god kunnskap om hva som kreves for å lykkes med en gründer-bedrift ga ideen til Ingrid Ødegård (nr. 3 fra høyre) gullbillett til NM for studentbedrifter i Oslo i juni 2019. (Foto: Sparebanken Vest)

Mange levedyktige selskaper har startet som studentbedrifter, det gjorde til og med Facebook og Google. For noen studentbedrifter er det Ungt Entreprenørskap Hordaland som er starten på reisen. Noen spennende student-ideer fikk et ekstra puff på veien denne uken.

Studenter med entreprenørskap i fagkretsen sin, fikk denne uken sjansen til å pitche (gi tre-minutters presentasjon) foran en jury med god kunnskap om hva som kreves for å lykkes med en gründer-bedrift. Idéene varierte fra en langtidsholdbar design-paraply som skifter farge med været, til teipen som skal sikre at det ikke blir glipe mellom regnbuksen og støvelen hos smårollinger, til det usynlige gjerdet med luktstoffer som skal holde hjorten unna dyrket mark.

Det var likevel en helt annen idé som fikk førsteprisen, og med dette en gullbillett til Ungt Entreprenørskap sitt NM for studentbedrifter i Oslo i juni 2019.

Mer enn bare idéen

Juryen vurderte ikke bare selve idéen, men også hvorvidt realisering er innen rekkevidde, kvaliteten på markedsplanen og om det er skapt en salgbar fortelling omkring produktet. Denne totalvurderingen gjorde at AniTrack ble kåret til den beste studentbedriften blant bedriftene fra Høyskolen Kristiania og Handelshøyskolen BI campus Bergen.

Sparebanken Vest er stolt støttespiller for Ungt Entreprenørskap Hordaland gjennom vårt samfunnsutbytte.

Den tidligere studentbedriften Tjommi har nå blitt til et ferdig produkt ute i markedet. Til venstre gründer Henrik Johannesen, til høyre Gry Sæterdal, daglig leder i Ungdommens Entreprenørskap Hordaland. (Foto: Sparebanken Vest)
Den tidligere studentbedriften Tjommi har nå blitt til et ferdig produkt ute i markedet. Til venstre gründer Henrik Johannesen, til høyre Gry Sæterdal, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Hordaland. (Foto: Sparebanken Vest)

– Vi vil lage et intelligent hundehalsbånd, der en chip i halsbåndet skal sende signaler til en app, og gi hundeeieren data om hundens velvære.  Hundeeieren vil få informasjon om når hunden har fått nok mosjon, og om den har fått riktig mengde mat i løpet av dagen. I tillegg har halsbåndet GPS-sporing, slik at man vet hvor hunden befinner seg hvis den stikker av, forteller Ingrid Ødegård, idéutvikler av AniTrack sammen med to medelever på Høyskolen Christiania. Alle tre er selvsagt dyrevenner.

Mange muligheter

AniTrack-konseptet vil kunne bygges ut med enda flere fordeler for hundeeiere.

– Vi benytter en chip som får energi fra hundens bevegelser, slik at den ikke vil behøve lading. Dette blir en slags fitbit til hund, der et av de viktigste formålene er å bevisstgjøre eieren omkring hundens mosjonsbehov.

For gjengen bak Ani Track har det vært motiverende å delta i pitche-konkurranse i regi av Ungdommens Entreprenørskap.

– Å delta i denne konkurransen har gjort oss mer bevisste på tydelig budsjett, det gir oss nettverk, og ikke minst har det gitt oss god øvelse i pitch’ing, sier Ingrid Ødegård, som nå skal perfeksjonere både pitchingen og produktet frem mot NM for studentbedrifter i juni 2019.

Nyttig forberedelse mot eksamen

Ungt Entreprenørskap har sitt mest omfattende tilbud til ungdomsskoler og videregående skoler, men er glade for at nå også høyskolene deltar i undervisningsprogrammene i entreprenørskap.

– Vi får resultater ikke bare i form av de idéene som kan bli til levedyktige selskaper. I tillegg gir dette studentene en god oppkjøring til eksamen, gjennom at de får erfaring med presentasjon. Studentene tilegner seg entreprenørielle kompetanser gjennom studiet. Fremføringen er god trening for fremtiden, enten det senere vil være presentasjoner mot investormiljøer eller mot arbeidsmarked, sier Gry Sæterdal, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Hordaland.

Mens juryen gjorde sin vurdering kunne publikum stifte bekjentskap med en tidligere studentbedrift, som nå har blitt til et ferdig produkt ute i markedet. Appen Tjommi er nå tilgjengelig både i AppStore og i Google Play.

Disruptiv teknologi

Med appen kan du undersøke om du har rett til refusjon i forbindelse med prisgaranti, en garanti enkelte elektro- og sportskjeder tilbyr å utløse dersom produktet du har kjøpt tilbys til en rimeligere pris de neste seks månedene. Med appen Tjommi kan du kreve denne refusjonen med noen tastetrykk fra sofakroken.

Denne studentbedriften tok av så raskt at gründer Henrik Johannesen kom i gang med aksjeselskap allerede før han kunne delta i NM for studentbedrifter, man han har likevel hatt nytte av drahjelpen fra Ungt Entreprenørskap.

– Jeg hadde nytte av det både på grunn av fagkunnskapen i Ungt Entreprenørskap, men også fordi man får kontakt med et mer omfattende gründer-miljø, sier Henrik Johannesen, gründeren bak en app midt i kjernen av dagens disruptive teknologier.  

Kommenter artikkelen nedenfor: