2500 barnehagebarn opplevde Silja Sol i helt greit bergensvær på tidlig formiddagen dagen før dagen på Bergenfest Ung.
2500 barnehagebarn opplevde Silja Sol på Bergenfest Ung. (Foto: Sparebanken Vest)

Sparebanken Vest bidrar til at de unge får sin første festivalopplevelse gjennom Bergenfest Ung, en minifestival dagen før dagen på Bergenfest. Først med konsert for barnehagebarn, deretter med ungdomskonsert på en fullsatt Plenen-arena.

De yngste sto ikke tilbake for noen som festivalpublikum, slik som denne gjengen fra Espira Ulsetskogen.
De yngste sto ikke tilbake for noen som festivalpublikum, slik som denne gjengen fra Espira Ulsetskogen. (Foto: Sparebanken Vest)

2500 barnehagebarn opplevde Silja Sol i helt greit bergensvær på tidlig formiddagen. Så var det 8. – til 10.-klassinger fra ungdomsskoler i Bergens-området sin tur, de fikk oppleve Myra, MachoMayne og Kjartan Lauritzen, på den store Bergenfest-scenen som senere i uken skal inntas av størrelser som Nick Cave, Gabrielle og Sigrid.

De yngste sto ikke tilbake for noen som festivalpublikum. Mange av de refleksvest-kledde smårollingene kunne tekstene til Silja Sol og sang med på «… for et eventyr, men vi skulle ha lekt mer med dyrene». Og de som ikke kunne teksten, de danset med i stedet.

Overveldet av responsen

– Dette var en utrolig flott respons. Barnehage-barna var minst like engasjerte som annet publikum, mange av dem hadde lært seg sangene. Når jeg har spilt for barn tidligere, så har det vært i mindre settinger, nå fikk jeg teste det ut i stort format og med fullt band og det fungerte over all forventning, sier Silja Sol.

De mest ivrige ungdommene på vei mot scenekanten, men Bergenfest-vaktene sørget for at det skjedde i ordnede former.
De mest ivrige ungdommene på vei mot scenekanten, men Bergenfest-vaktene sørget for at det skjedde i ordnede former. (Foto: Sparebanken Vest)

Bergens-artisten bant sammen sangene med sitt eget lille eventyr, om katten Mikke og hans tur i skogen på leting etter venner.

Barnehagebarna danset ut fra Plenen til tonene at Silja Sols «Dyrene» litt før 11, og da var det ungdommen sin tur til å regjere arenaen på Bergenhus Festning. Ungdommene vi snakket med syntes det var helt ålreit å tilbringe skoledagen på minifestival.

– Nå har vi uansett nesten bare eksamen igjen før vi er ferdige, men dette er uansett en fin avslutning på skoleåret.

13-åring på scenen

– Vi synes det er tøft at en som er enda yngre enn oss står på scenen slik MachoMayne (13 år) gjør, men det er Kjartan Lauritzen som blir høydepunktet, sier Joel og Håvard fra 10. klasse på Ortun Skole.

Bergenfest Ung er en flott smakebit på festivalopplevelsen
Bergenfest Ung er en flott smakebit på festivalopplevelsen, sier 10.-klassingene fra Ortun Skole. (Foto: Sparebanken Vest)

– For oss som en under 18 år krever det litt planlegging å gå på de store Bergenfest-konsertene, og da er det veldig ålreit å få en smakebit gjennom ungdomskonserten, legger ungdommene til, og dermed er de helt på linje med den tankegangen vi har i Sparebanken Vest når vi velger å støtte Bergenfest Ung, nemlig at vi mener at alle unge fortjener en smak av festivalopplevelsen.

MachoMayne er scenenavnet til den tidlig scenevante 13-åringen og hiphop’eren Kaj Gripsrud Hjelmeland.
MachoMayne er scenenavnet til den tidlig scenevante 13-åringen og hiphop’eren Kaj Gripsrud Hjelmeland. (Foto: Sparebanken Vest)

– Ungdommen er fremtidens kulturbrukere, og vi ønsker at de skal ha en mulighet til å oppleve musikk fra en scene og ikke kun gjennom øreplugger. Bergen Live og Bergenfest har satt sammen et fantastisk bra opplegg for barnehagebarn og skoleungdom.

Ut fra respons og engasjement på Bergenhus Festning i dag så virker dette som den gøyeste skoledagen denne våren, sier Åsne Ådland-Dale, leder for samfunnsansvar i Sparebanken Vest.

Kommenter artikkelen nedenfor: