Silje M. Engja Sigurdsen, kunstformidler gjennom videobloggen Kunzt, har gått gjennom kunsten i flere av Sparebanken Vest sine lokaler og funnet en rekke skatter.
Silje M. Engja Sigurdsen, kunstformidler gjennom videobloggen Kunzt, har gått gjennom kunsten i flere av Sparebanken Vest sine lokaler og funnet en rekke skatter.

Forskning viser at å være omgitt av kunst reduserer stress, og det gjør oss mer åpne og imøtekommende. Kunsthistoriker Silje M. Engja Sigurdsen mener derfor at det er et trivselstiltak når Sparebanken Vest har fått mye av bankens kunst ut av lagrene og opp på veggene i Jonsvollskvartalet.

– I kunstmiljøet er det en allmenn oppfatning at kunstopplevelser har en positiv effekt på vår psykiske helse, men nå finnes det i tillegg forskning som viser dette, sier Silje M. Engja Sigurdsen, tidligere kunstanmelder i Bergens Tidende og Aftenposten, nå kunstformidler gjennom videobloggen Kunzt.

Bobler over av energi

Vil du ha et nytt bevis på en positive effekten av kunst, så er det bare å se på hvordan Silje bobler over av energi og oppdagerlyst når hun tråler gjennom kunsten i trappeoppgangene, i kontorlandskapene og i kantinen i Sparebanken Vest-bygget i Jonsvollskvartalet, i seks videoer som banken har fått produsert.

– Møtet med Sparebanken Vest sin kunst har forandret min forestilling om og mitt syn på banken fra første stund. At banken i en årrekke har satset på og støttet lokale kunstnere betyr mye. Det har vært kjøpt inn mye grafikk og maleri i ulike format og med ulike uttrykk.

– Det eneste jeg savner er litt mer skulptur. Det tror jeg ville passet utmerket i noen av rommene på Jonsvoll, sier Silje M. Engja Sigurdsen.

Noen av de stedene i Jonsvollskvartalet hvor kunsten er å se, er ganske tettpakket med kunst. Silje har i tillegg besøkt lagre for kunst i Sparebanken Vest sitt eie, og hun mener at banken sitter på enda mer kunst som bør bli sett.

God kunst fra lite belyst periode

Kunstsamlingene er til en viss grad preget av perioder da banken har vært ekstra aktive på kunstkjøp. Etter Siljes oppfatning dreier dette seg om spennende kunstperioder.

– Perioden 1980 til midt på 1990-tallet er godt representert i Sparebanken Vest sine samlinger. Dette er både en produktiv periode og en kvalitetsperiode i norsk kunst, med mange spennende kunstnere. Mange av disse kunstnerne har druknet litt i flommen av ny informasjon og nye talenter. Likevel fortjener de i høyeste grad en plass i søkelyset.

– For meg har det vært spennende å oppdage kunstnere som Gerhard Stoltz. Han og andre av hans generasjon har gjort samarbeidet med Sparebanken Vest lærerikt, forfriskende, nyttig og inspirerende.

I tillegg til Jonsvoll-kvartalet, så oppsøker Silje M. Engja Sigurdsen også kontorene i Førde og i Arna i Kunzt-videoene hun har laget for Sparebanken Vest.

Kommenter artikkelen nedenfor: